pátek 4. března 2016

Dnešní svět-Spotřební svět #2


Ahoj,
další ze série článků o dnešním světě je opět tady. Dnes bych se chtěla věnovat více tématu o zboží. Ze zboží bych vynechala tématiku o jídle, o tom bych chtěla udělat samostatnou kapitolu. Spíše bych se chtěla zaměřit na ostatní produkty. Samozřejmě ne jednotlivě ale objektivně. Myslím, že se na to můžeme vrhnout.


Jak bych nazvala dnešní svět co se týče zboží? Spotřební svět, samozřejmě. Dá se vysvětlit celý v  5 bodech:

  • Za prvé, žijeme v době, kde se vyrábí mnoho nekvalitních věcí. Jak je možné, že se mi boty rozpadnou po měsíci nošení a moje maminka má boty už 20 let? Tím, že vám prodají nekvalitní věc si zajistí to, že si brzy budete muset koupit novou. Ano, existují reklamace. Ale upřímně? Já nebudu chodit každý měsíc reklamovat rozbité věci, nemám na to ani čas.   
  • Za druhé, je období velkých změn a obrovského průmyslu, co se například elektroniky týče. To je každý rok nová technologie a každý musí mít přeci doma to nejlepší. I když vám starý telefon funguje, přejete si pod stromeček nový. Samozřejmě, ani já nejsem jiná. Prostě to tady tak je. Doba vás k tomu nutí. Když nemáte telefon s Wi-Fi, tak jste najednou mimo a ve společnosti nemáte ani co dělat, protože všichni jsou připojeni na internetu. A co byste dělali s telefonem bez předního fotoaparátu? Jak byste dávali "selfiečka"? Musíme mít novinky, jinak jsme mimo. Ale nebude těch změn někdy tolik, že to nestačíme pobrat. Už teď s tím mají nějaké starší ročníky problémy a já se nedivím.
  • Za třetí, trhem převládají zbytečně předražené značky. Nechápu, proč mikina s malou fajfkou na prsu stojí třeba o 500,- kč více než "obyčejná" mikina z HM. Proč se tak hrozně připlácí za tu značku? Bože, vždyť to mnohdy krát pochází i ze stejné země a možná i z ručiček stejných lidí. Tímto se dostáváme k dalšímu bodu.
  • Za čtvrté, kdo nám vlastně vyrábí tyhle věci? Chudí lidé, mnohdy i děti. Nemají nic a celý den vyrábí oblečení, aby měli na něco k jídlu. Dostávají minimum z ceny, která se pak objeví na výrobku tady u nás. A tím větší problém je to u značkových oblečků, kde cena narůstá o hodně i tady. Na kom se testuje kosmetika? Zvířata a když ne na nich, tak na kom? 
  • Za páté, mám plnou skříň oblečení a pořád říkám, že mám málo. Ve skutečnosti málo oblečení nemám, vystačila bych si i s polovinou, nejspíš i se čtvrtinou a v krizové situaci by mi stačil jen jeden šuplík oblečení. Jenomže jsme rozmazlení a nemáme nikdy dost. Musíme mít všeho mraky, ale to je jedno z druhým.
A když si tady tak stěžuju, tak se asi ptáte, jestli mám taky nějaký řešení. Ano, mám. Jenomže opět, nic nelze změnit ze dne na den. Hlavním řešením je to, aby si lidé uvědomovali, co na tomhle světě není správné. A i já vím, že ve skříni mám nadbytek oblečení a že chci další a že bych mobil bez Wi-Fi nechtěla a že si u některých produktů potrpím i na tu značku. Myslím si, že s kvalitou my nic neuděláme. Ale myslím, že pro začátek je dobré třeba zkusit kupovat věci vyrobené v ČR a ano připlatíte si. Ale je to kvalitnější a hlavně máte jistotu, že lidi, co to vyrobily dostaly zaplaceno správně. 

Ano, zatím to vypadá, že v sérii o Dnešním světě budu probírat pouze negativní témata, ale není to tak. Určitě se najdou i klady, ale o těch až příště. 

Opět připomínám, ať tento článek neberete doslovně. Neodsuzuji nikoho, kdo si kupuje značky, nebo je shopaholic, ani já nejsem jiná. Tohle je pouze můj pohled. Žijeme v luxusu a komu by se to nelíbilo, že? 

Doufám, že jsem zaujala,
Vaše Anne  

Hi,
next article about today's world is here again! I'll write about products. I'll skip food, because food will be a separate chapter.I'll objectively focus to outher products. Let's go, here we go.

How can I call our world? Consumer World, ofcourse. It can be explain in 5 points. 
  • The first, we live in time, where poor things are made. My shoes are destroyed after their first month and my mother has shoes for 20 years. 
  • The second, this is the time of big changes. New technologies are coming. You have to have new mobile with Wi-Fi and front camera, but your old phone is still working.
  • The third, there are expensive brands. Why clothes with little pipes are so more expensive? Maybe this thing with pipe has the same country of origin like the other things. 
  • The fourth, who actually make this products? Poor people are working for minimum wage all day, because they want eat. Who are testing our cosmetics? Animals and when they don't, who?
  • The fifth, I have full closet of clothes and I have still few things. I don't have few things actually, I can imagine, that I live with half of this clothes, maybe with one qouater. But we are pampered and we just want it all.


I have some solutions. We can buy things produced in our land. This things are more expensive, but they are more superior too and their producer are suitably rewarded. I know, chapter about Consumer World is not easy and changes aren't coming from day to day, but we can try it. Just think about this. It is a start.

Yes, it looks, that series about Today's World  will be about bad topics. But don't worry, I have some happy. 

I remind again, that this is just my opinion. I'm not condemning anyone, who buy clothes everyday, because I am same. The most of us are. We live in luxury and who doesn't like it, right?

I hope, that you like it,
Yours Anne 

Žádné komentáře:

Okomentovat